Barnboksveckans gäster 2019: Baree Khalil

Baree Khalil är från Syrien och skriver på arabiska. Sedan några år bor han i Uppsala där han driver kulturcaféet Jorden är som en blå apelsin. Han skriver poetiska texter för barn och ungdomar och har lett poesiworkshops för barn i Syrien, Libanon och Sverige. Skratt, lek och fantasi är alltid det viktigaste när han arbetar med barn och poesi.


IB
- Hur kom det sig att du började arbeta med poesi för barn?
Baree - Min kärlek till böckernas värld är anledningen till att jag arbetar med att skriva. Den speciella inriktningen med poesi till barn har jag gjort i ett försök att skriva texter som inte är lik den moraliserande barnlitteratur som är väldigt vanligt i mitt hemland. Jag har velat skriva texter som riktar sig till barn och deras tankevärld.
 
IB - Var kommer ditt engagemang för poesi ifrån tror du?
Baree - Från min mammas berättelser.
 
IB - Tycker du att barnböcker ska läsas av vuxna också?
Baree - Ja, det tycker jag. Bra barnböcker är bra att läsa även av vuxna, jag tänker på berättelser av författare som HC Andersen och Shaun Tan men det finns såklart många många fler.
 
IB - Vad gillar du mest – att vara barn eller att vara vuxen?
Baree - Jag hade ett jätte roligt liv när jag var barn, jag var alltid ute på gatan och lekte. Ibland saknar jag den tiden och kan känna nostalgi. Men nu när jag är vuxen är det också skönt, jag försöker att fortsätta med en del av mitt barn ändå och jag kommer alltid ihåg bild nummer 1 i boken Lille Prins och nu vet jag att det är en orm som ätit en elefant och inte en hatt.
 
IB - Vad vill du säga med dina böcker?
Baree - Med varje boks upplevelse finns det något som vill berättas, vad det är är olika. Böcker som jag gjort med workshops med barn, i de böckerna vill jag ge utrymme till barnen att berätta om deras egna åsikter och tankar och vad som händer i deras liv. Kring ämnen som känns relevanta och aktuella för dem i deras olika situationer. Med de böcker jag skrivit själv är det på ungefär samma sätt. Med min senaste bok Album i en IKEAlåda vill jag säga tack till alla de som arbetat med mig igenom alla dessa projekt samtidigt som jag vill säga till mig själv att det räcker och att det nu är dags att gå vidare.

IB - Vilken är din favoritbarnbok? Varför?
Baree - Det finns många, men jag kan säga Alice i Underlandet. För att hela den världen med de fantastiska karaktärerna och dialogerna som Lewis Carroll skapade, fortfarande lever med oss, dom har gjort oss glada och fått oss att skratta under 154 år.

IB - Har du en favoritpoet?
Baree - Jag har ingen favorit poet men det finns många jag tycker om att läsa. Till exempel Monzer Masri, Tomas Tranströmmer, Pessoa, Tristan Tzara, Salah Fayiq och Haikus ...

IB - Vilken av dina egna böcker gillar du mest?
Baree - Texter jag hittade i tvättmaskinen.

IB - Är det någon skillnad att arbeta med barn i Syrien än med barn i Sverige?
Baree - Det finns en stor skillnad på formen kring att jobba med barn i Syrien och Sverige, men när vi väl börjar arbetet tillsammans, går vi in i samma värld där vi kan flyga.

IB - Vad arbetar du med just nu?
Baree - Jag jobbar långsamt med en roman till barn och förbereder ett projekt tillsammans med andra konstnärer där barnbokslitteratur möter dans och teckning. Jag är också med i projekten kring Café Jorden är blå som en apelsin.