Barnboksveckan 2018

Årets internationella barnboksvecka genomförs v 46, 12-16 november 2018. Sedan starten 2004 har 60 författare och illustratörer från 42 länder deltagit. De språk som är aktuella är arabiska, dari, tigrinska och georgiska. I år vänder vi oss enbart till Stockholms län och Mälardalsregionen.Under veckan gästas vi av Flora Majdalawi Saadi från Jordanien,  Mohammad Husain Mohammadi från Afghanistan, Girmay Aregawi från Etiopien och Nino Sadgobelashvili från Georgien.

 Veckan inleds med ett välkomstprogram på Stockholms stadsbibliotek, Odengatan/Sveavägen, måndagen den 12 november kl 18. Där kommer de medverkande presentera sig och sitt författarskap för att sedan ledas i ett gemensamt samtal av en moderator. Programmet är öppet för allmänheten och har fri entré.

 Dagarna därefter reser författarna till skolor och bibliotek för att träffa barn och ungdomar som har samma modersmål som de. Författarna reser i år till orter i Stockholms län och Mälardalsregionen. Förutom barnen möter författarna också föräldrar, svenska kollegor, bibliotekarier, modersmålslärare och andra pedagoger. De gör bl a studiebesök på Svenska barnboksinstitutet och Junibacken och de träffar representanter för t ex IBBY/Sverige och Svenska barnboksakademien.

 Syftet med barnboksveckan är trefaldigt:

 • att stimulera barn och ungdomar med annat modersmål än svenska till ökad läsning och eget skrivande på modersmålet, men i förlängningen även på svenska.

 • att öka kunskapen bland bibliotekarier, pedagoger och författare om barn- och ungdomslitteratur i de valda länderna/språkområdena.

 • att låta de inbjudna författarna träffa sina svenska författarkollegor och lära sig mer om den svenska barn- och ungdomslitteraturen.

 Nytt för i år att vi tar ut en avgift om 1 500 kr för besök av 1-2 författare. Vill man få besök av 3-4 författare kostar det 3 000 kr. Avgiften täcker resa t o r Stockholm till bibliotek/skola, författarbesök/bokprat under max 2 tim, medverkan och presentationsmaterial från personal från Internationella biblioteket samt mat till författarna + medföljande person.

 Sista dagen för att boka författarbesök är fredag den 12 oktober men boka snarast. Först till kvarn gäller! Vid frågor eller bokningar, mejla barnboksveckan@stockholm.se.