Barnboksveckans gäster 2017: Barbara Gawryluk

Barbara Gawryluk tyckte att det fattades barnböcker om "barn och djur", sådant som hennes egna barn ville läsa om. Därför började hon skriva barnböcker och skrev om sådant som verkligen hade hänt, som den sanna berättelsen om hunden Jock som väntade på sin husse i en rondell i Kraków.IB
: Hur kom det sig att du blev just barnboksförfattare? Var du som barn intresserad av berättelser och bilder, har du egna barn som behövde berättelser eller är skrivandet ett sätt att göra världen en bättre plats att leva i?

BG: Jag började skriva barnböcker, när jag märkte att det fattades böcker som berättade om nutida händelser. Mina barn tyckte inte om sagor och fantasy, de ville läsa om "barn och djur". Och eftersom jag är journalist, blev det naturligt för mig att försöka berätta sanna historier, sådana, som ofta verkligen hände.
 
IB: Skriver du även böcker för vuxna?

BG: Jag skriver bara för barn, och de flesta av mina böcker är för barn mellan 5 och 10 år. Men förra året skrev jag en lång intervju med en av de främsta polska barnbokförfattarna, Wanda Chotomska, och det är en bok för vuxna.
(Wanda Chotomska. Nie mam nic do ukrycia
   
IB: Tycker du att barnböcker även borde läsas av vuxna?

BG: Självklart. För många vuxna kan en barnbok betyda glädje och avspänning. Det ser jag på reaktioner hos vuxna människor, då jag berättar om barnböcker i mitt radioprogram.
 
IB: Kommer du ihåg när och var du först blev publicerad och hur det kändes?

BG:  Min första bok handlar om en hund, som heter Kaktus. Hunden börjar ett nytt liv hos en familj och snart visar det sig, att det inte alls är enkelt att ta hand om ett djur som inte hade ett hem tidigare. Boken blev uppskattad av läsarna, och sedan skrev jag två delar till. De kom ut i Polen i flera upplagor.
 
IB: Har du någon favorit bland dina böcker? 

BG: Jag vet, att mest populär är min bok om hunden Jock, som  väntade på sin husse i en rondell i Kraków. Det är en historia som verkligen hände for 30 år sedan, och jag själv har mycket varma känslor för den.
 
IB: Vad arbetar du med just nu?

BG: Jag håller på att samla material till en bok för vuxna, som handlar om de bästa polska illustratörerna som arbetade mellan 1950 och 1970. Jag jobbar också med några översättningar från svenska, bl. annat "Kommissarie Gordon" av Ulf Nilsson och "Under en himmel av glas" av Martin Widmark. I vår kommer min nya bok ut, om en liten gris som heter Tutu. Hon vill ge sig ut till en paradisö, där bara svin lever. Boken är skriven, nu väntar jag på illustrationer. Jag håller också på att skriva en serie för mindre barn, som handlar om arbetande hundar. Varje del berättar en historia. Det blir polishundar, räddningshundar, assistanshundar osv. 


Kontaktperson för Internationella bibliotekets barnboksvecka: gizela.sladic@stockholm.se.