Ljudböcker och talböcker

På de flesta bibliotek finns det två sorters inlästa böcker, ljudböcker och talböcker

En ljudbok är en inläst bok, som du kan lyssna på från CD, kassettband eller Mp3-fil, men också strömmat via internet till dator och mobiltelefon. Ljudböcker ges ut på vanliga förlag och kan köpas och lånas av alla. Internationella biblioteket har ljudböcker för både barn och vuxna, men inte på alla språk. I vår bibliotekskatalog kan du se om det finns ljudböcker på ditt språk.

En talbok är en inläst bok till hjälp för personer med olika typer av läshinder. Talböcker kan inte köpas utan bara lånas på bibliotek. Formatet för talböcker heter DAISY och böckerna kan läsas i en särskild DAISY-spelare, dator, surfplatta, läsplatta eller mobil som kan spela upp MP3-filer.

Internationella biblioteket har inga talböcker men Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) både producerar och lånar ut böcker som är anpassade för dig med läshinder, även böcker på andra språk än svenska. Som talbokslåntagare kan du själv ladda ner talböcker från MTM:s katalog till din dator. MTM har information på flera språk om talböcker. 

Länk till MTM

Kontakta oss, eller ditt närmsta bibliotek om du vill ha mer information.

print facebook twitter linkedin Google+
Språk: