Fria e-resurser

Här kan du hitta länkar till e-böcker och ljudböcker på olika språk och som är gratis att ladda ner.

På flera olika språk

International children's digital library har barnböcker från hela världen, på många olika språk och som kan läsas online.
Läs mer: en.childrenslibrary.org

Worldstories är en webbsida med både traditionella och nyare berättelser för barn och unga från hela världen, på 21 olika språk. Språken representerar de som talas av flest barn och unga i Storbritannien. Man kan läsa, lyssna och ladda ner på originalspråk och på engelska! Det går också att dela berättelserna och skicka in egna. Välj historia utifrån språk, genre eller från en världskarta.
Läs mer: worldstories.org.uk

Unite for literacy är en webbsida med enkla bilderböcker med engelsk text, men som man kan få upplästa på många olika språk.
Läs mer: uniteforliteracy.com

Appu series producerar media på olika indiska språk. De flesta är inte gratis, men de har också en kanal på youtube med rim och ramsor på olika indiska språk som man kan ta del av.
Läs mer under appuseries.com

African Storybook är ett projekt med målet att ge afrikanska barn tillgång till texter på sina egna språk för att utveckla både läsförmåga och intresse för läsning. Projektet har formen av en webbsida där texter på många afrikanska språk publiceras, i olika svårighetsgrader.
Läs mer på africanstorybook.com

En hel del av berättelserna från African Storybook här ovan, används också i andra delar av världen. Storybooks Canada har på sin webbplats 40 av de afrikanska berättelserna på 14 vanligt förekommande språk i Kanada. De har också utvecklat en liknande resurs för språk som talas av ursprungsbefolkningen, Indigenous Storybooks. Dessutom är de med och utvecklar portalen Global Storybooks.
Läs mer på storybookscanada.ca
Läs mer på indigenousstorybooks.ca
Läs mer på globalstorybooks.net


Third story project började med att en student i Myanmar (Burma) ville starta ett bibliotek, men bristen på barnlitteratur gjorde det svårt att genomföra. Tillsammans med andra studenter, journalister, lärare, illustratörer och berättare började arbetet med att producera böcker, inte bara på burmanska utan också på landets olika minoritetsspråk. Förutom att trycka upp böckerna så finns de också att läsas online, i pdf-format.
Läs mer på Third story project.

Arabiska

På kulturorganisationen Hindawis webbplats finns många klassiker, äldre och moderna, att fritt ladda ner (pdf, kindle, epub). Bland annat finns där barnböckerna av Kamil Kilani (1897-1959), som brukar kallas för den arabiska barnlitteraturens fader.
Läs mer: hindawi.org

På الكتاب المسموع (al-Kitab al-masmu') kan man både lyssna online och ladda ner ljudböcker för vuxna. Både äldre och moderna klassiker.
Läs mer: audiobokar.com

Arabic collections online (المجموعات العربية على الانترنِت) är ett fritt tillgängligt digitalt bibliotek med i dag mer än 7000 volymer inom många olika ämnesområden ur den arabiska litteraturen. Det är ett antal större forskningsbibliotek som digitaliserar sina samlingar för att fler ska få tillgång till dem, men också för att bevara litteratur som inte längre går att få tag på eller är i så dåligt skick att de är svåra att hantera. Det är framförallt äldre material, men även moderna klassiker, skönlitteratur likväl som facklitteratur.
Läs mer: http://dlib.nyu.edu/aco/

Dari

Afghan Women's Writing Project har läst in både berättelser och poesi som man kan lyssna till på deras webbplats. I samarbete med StoryCenter's Silence Speaks har de även spelat in videofilmer.
Läs mer: awwproject.org.

Grekiska

På den här webbplatsen går det att hitta ny grekisk litteratur, tänkt för skolbruk. Det är en del av en digital skolresurs med mycket material för skolelever i olika åldrar.
Läs mer: ebooks.edu.gr

Japanska

National Diet Library är Japans statliga bibliotek och haromfattande digitala text-, bild- och kartmaterial över både antika och moderna samt specialsamlingar.
Läs mer: kindai.ndl.go.jp

Keio universitets digitala galleri/bibliotek presenterar en del av sina antika och specialsamlingar med rikliga bildmaterial.
Läs mer: project.lib.keio.ac.jp

Waseda universitet har antika och specialsamlingar i 7 kategorier, t.ex. litteratur från Edo perioden, litteratur om västerländska studier, och relaterade forskningsmaterial genom digitaliserade texter och rikliga bilder.
Läs mer: wul.waseda.ac.jp

Kyoto universitets digitala bibliotek
Läs mer: edb.kulib.kyoto-u.ac.jp

Fujipan samlar folksagor från hela Japan, både i text och i tal och lägger upp en saga i veckan på sin webbplats.
Läs mer: minwa.fujipan.co.jp

Aozora bunko är ett nätbaserat bibliotek som samlar och tillgängliggör e-böcker vars upphovsrätt upphört eller fria e-texter i form av  fulltext och eller som HTML.
Läs mer: aozora.gr.jp

Kazakiska

Ikitap är en webbplats för e-böcker och ljudböcker på kazakiska. Här finns både klassiker och modern litteratur, böcker för vuxna och för barn, information om författare och mycket annan information. Film, musik och en blogg med artiklar om kazakisk kultur finns också på webbplatsen.
Läs mer: kitap.kz 

Kurdiska

Kurdiska biblioteket är ett specialbibliotek i Stockholm med målet att samla, bevara, tillgängliggöra och sprida all information, fakta, och litteratur av kurder och om kurder och Kurdistan. På sin webbplats har de en hel del fria e-böcker för vuxna att ladda ner, inom flera ämnesområden.
Läs mer: kurdlib.org

Lao

Big Brother Mouse är ett förlagsprojekt i Laos som publicerar barnböcker på lao. På deras webbplats finns några av deras publikationer att ladda ner som fria e-böcker.
Läs mer: bigbrothermouse.com/laos/dlbooks.html

Litauiska

En portal med litauiska klassiker och litauiska moderna klassiker, "Klasikinės Lietuvių literatūros portalas". Läs mer: antologija.lt

Det här är en litteraturhistorisk databas där det går att hitta hela eller delar av klassisker, t ex Šekspyras ROMEO IR DŽULJETA. Det är en bra databas för skolbruk eftersom den innehåller både språkhistoria, historia, litteraturhistoria och klassiker ur världslitteraturen.
Läs mer: šaltiniai.info

Polska

Här finns det klassiska sagor, nya sagor, sagor från hela världen och pedagogiska sagor.
Läs mer: audio-bajki.pl

På Ninateka finns strömmande e-ljudböcker för vuxna och barn, filmer, inspelade teaterpjäser, intervjuer med artister mm. 98% av resurserna är gratis, drivs av Nationella audiovisuella institutet.
Läs mer: ninateka.pl

Portugisiska

Gratis nedladdning av klassiker från Brasilien och Portugal. (pdf)
Läs mer: dominiopublico.gov.br

Gratis nedladdning av klassiker från Brasilien och Portugal. (epub)
Läs mer: projectoadamastor.org

På Luso Livros finns fria e-böcker i både pdf-format och e-pub. Det finns klassiker, moderna klassiker, poesi, dramatik och även några barnböcker.
Läs mer: luso-livro.net

Ryska

På webbsidan Lib.ru finns både klassisk och modern litteratur, skön- och facklitteratur, för både barn och vuxna.
Läs mer: Lib.ru

Spanska

På Oye juanjo! finns e-böcker på spanska i PDF-format men också e-ljudböcker att lyssna på, för både vuxna och för barn.
Läs mer: oyejuanjo.com

Tagalog

Canvas står för Center for Art, New Ventures Sustainable Developement. Organisationen arbetar bland annat med läsfrämjande projekt och har på sin webbplats fria e-böcker på tagalog och engelska för nedladdning.
Läs mer: Canvas.ph

Tjeckiska

Via Prags stadsbibliotek kan man ladda ner gratis e-böcker. Det rör sig mestadels om klassiska författare, både tjeckiska som Božena Nemcova och Jaroslav Hašek  och andra som William Shakespeare på tjeckiska. Men det finns även en del nutida tjeckisk litteratur.
Läs mer: mlp.cz

Ukrainska

Казка українською – På den här webbplatsen finns sagor både från Ukraina och från hela världen, på ukrainska. Rim och ramsor, godnattvisor och mera.
Läs mer: kazka.vn.ua

Urdu

Romaner för vuxna på urdu (pdf)
Läs mer: onlineurdunovels.com