Gåva med arabisk barnlitteratur till svenska bibliotek

2017-10-13I samband med årets bokmässa i Göteborg fick Internationella biblioteket en större gåva med arabisk barnlitteratur för att distribuera till bibliotek i hela Sverige.


I samband med årets bokmässa i Göteborg fick Internationella biblioteket en större gåva av arabisk barnlitteratur för att distribuera till bibliotek i hela Sverige. Givaren är Kalimat Foundation, en icke-vinstdrivande organisation i Förenade Arabemiraten. Grundaren av organisationen, Bodour Al Qasimi, var också en av bokmässans internationella gäster. Gåvan togs emot på Göteborgs stadsbibliotek.Kalimat Foundation for Children’s Empowerment arbetar för barns rätt att läsa och för barns tillgång till böcker. De distribuerar barnlitteratur i områden med stora utbildningsbehov och stöder personal i arbetet med läsning som ett medel att hjälpa traumatiserade barn. Eftersom många arabiskspråkiga barn i dag lever i exil vill organisationen också nå ut med böcker utanför de arabiskspråkiga länderna. Läs mer om organisationen på deras webbplats.

Böckerna är utgivna på barnboksförlaget Kalimat, ett förlag som etablerades 2007 och som redan från början hade målet att publicera barnböcker av så hög kvalitet som möjligt. Barnen skulle helt enkelt ha det bästa. Författarna och illustratörerna kommer från i stort sett hela den arabiskspråkiga världen men de samarbetar också med internationellt kända barnbokskreatörer. I dag ger förlaget ut böcker för alla åldrar, mest skönlitteratur, men det finns också en kokboksutgivning och även läromedel i arabiska för barn.
 
Bokgåvan som Internationella biblioteket har tagit emot består av 25 titlar i vardera 80 exemplar. Vi vill gärna att de här böckerna ska nå ut till så många arabiskspråkiga barn som möjligt, över hela landet, så det är bara att höra av sig så skickar vi ett paket. Fem av titlarna är ungdomsböcker och resterande är bilderböcker.

För mer information, skriv till ib.ssb@stockholm.se.