Pastitsio - grekisk pastarätt med köttfärs

Nikoletta praktiserade under en tid på Internationella biblioteket. Det här är en traditionell grekisk maträtt, med hennes mormors recept.


 
En traditionell mat som vi älskar att äta. Många turister som kommer till Grekland brukar äta den här maten. De frågar hur vi gör när vi lagar Pastitsio, om det är svårt osv. Jag ska säga att det är en traditionell matr'tt. Min mormor gjorde den, min mamma gjorde den och det är en del av vår kultur. Jag kan inte komma ihåg hur många dagar jag ville äta den här maten när jag var liten. Så här är ett recept av vår traditionella pastitsio som kommer från min mormors recept och från Kalamata!!

Ingredienser
400 gr stora makaroner nr. 2
6 hg köttfärs (eller lammfärs)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
persilja
olivolja
salt
peppar
kanel
riven ost
75 gr margarin
4 msk vetemjöl
1 liter mjölk

Gör så här:
Koka vatten och salt i 20 minuter. Koka makaronerna till hälften i det saltade vattnet. Låt vattnet rinna av makaronerna i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen (ej på varma plattan). Häll över smält margarin. Bryn köttfärs, lök och vitlök i olja. Tillsätt tomater, persilja och kryddor (var försiktig med kanel). Låt allt koka ihop medan du gör bechamelsåsen. Smält margarinet i en kastrull och rör i mjölet. Häll i mjölken, lite i taget och rör i ett ägg under omrörning. Låt såsen sakta koka upp (rör hela tiden). Den ska bli slät och len.
Tag kastrullen av värmen, salta och peppra. Tag köttfärsen av värmen. Smörj en stor gratängform. Häll upp makaronerna, bred över köttfärsen och häll över bechamelsåsen.  Strö sedan över riven ost.
Grädda i 175 ca 30 - 35 minuter.