Bobotie - köttfärspaj från Sydafrika

Recept av GERRIE HUGO

Köttfärspaj på sydafrikanskt sätt

Det här är en rätt som jag inte tycker särskilt mycket om. Det är inte smaken, tvärtom är det mycket gott. Men det är mat som jag alltid förknippar med fattigdom. De dagar vi bara hade lite kött blev det desto mera bröd. Istället för köttfärspaj blev det mer en lök- och brödpaj. Det kändes som om vi blev påminda om att vi inte hade det så bra. Mina syskon och jag avskydde det och ibland grät mamma. Men det var mat och vi kunde inte klaga över att få varm mat på bordet.

Bobotie är mat som antagligen inspirerats från tiden då Holländska Ostindiska Kompaniet etablerade sig i Sydafrika för handeln med bl.a. Indonesien och Malaysia. Namnet sägs komma från indonesiskans "bobotok". Om det är sant eller inte…? Varje husmor i Sydafrika har i alla fall sitt eget recept på bobotie, ungefär som specialrecept på köttbullar här i Sverige.
 
INGREDIENSER
 
500-600 gram kött- eller lammfärs
1 hackad lök
1 skiva vitt bröd
1-2 tsk curry (efter smak)
1 tsk gurkmeja
1,5 tsk socker,
1,5 tsk salt
Saften från en halv citron
½ - 1 dl russin
3 lagerblad
3 msk chutney
1 – 1, ½ msk mörk vinäger
 
Äggstanning*:
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk curry
 
TILLAGNING
 
Värm ugnen till knappt 200 grader.

Smält ner löken i oljan tills genomskinlig och mjuk. Tillsätt färsen och fräs ihop tills köttet är klart.
Blötlägg brödet i mjölken tills brödet är mjukt och faller sönder. (Ta ev. bort kanterna innan för lättare hantering.) Krama ur mjölken och mosa brödet. Låt inte mjölken gå till spillo – det du kramar ur hälls tillbaka med den resterande mjölken.

Tillsätt curry, socker, salt, peppar, vinäger, russin och chutney i köttfärsen. Blanda. Häll blandningen i en smord ugnsfast form. Gör små ”skorstenar” av lagerbladen och sätt i. Låt stå i ugnen ca 25 minuter. Häll sedan över äggstanningen och baka i ytterligare ca 20 minuter eller tills äggstanningen stannat.
Traditionellt serveras gult ris, sallad och chutney till rätten.
*Äggsmet som du har till pajfyllningar.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se