Imam bayildi - imamen svimmade

Recept från Turkiet - skänkt oss av SIMON SORGENFREI

4 port.

4 ganska stora auberginer (äggplantor)
1 stor gul lök
1/2 kg tomater
olivolja
1 tsk socker
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
persilja, grovhackad
saft från 1/2 citron
vatten

Skala auberginerna så att de blir randiga. Stek dem sakta i olivolja tills de är gyllenbruna. Öppna dem på längden, men lämna ändarna som de är så att de fortfarande sitter ihop. Lägg dem vid sidan av varandra i en stor kastrull eller gryta med öppningen upp. Pressa upp öppningen så att du får plats med mycket fyllning.

Skiva löken och tärna tomaterna. Stek löken sakta i olivolja tills den är mjuk och gyllene. Blanda i tomaterna, vitlöken, salt och persilja. Koka ihop i ungefär en kvart. Fyll auberginerna med röran.

Blanda 1/2 dl olivolja, citronsaft, socker, salt och 1/2 dl vatten och häll över auberginerna. Täck med lock och låt koka knappt en timme tills auberginerna är mjuka.

Serveras rumstempererade.

Afiyet olsun - smaklig måltid!
 

Receptet är hämtat ur Turkish Cuisine av Tugrul Savkay
 
Simon Sorgenfrei  är doktorand i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar som lärare på Södertörns Högskola. Tillsammans med Lars Molin driver han bokförlaget Molin & Sorgenfrei som
2008 är aktuella med boken Kärleken begär att detta tal skall fram. Jalal ud-din Rumis liv, lära och
lyrik
.
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se