Palneni piperki - köttfärsfyllda paprikor

Recept av SVEZA DACEVA-FILIPOVA

 
 
 
En gång för flera år sedan köpte jag i allt hast på rea en stor och vacker, illustrerad bok som hette "Exotiska maträtter". När jag tittade närmare i den hemma upptäckte jag att nästan alla recept var bulgariska. Enligt mig. Enligt bokens författare var de turkiska, armeniska, libanesiska, iranska, syriska, kurdiska, grekiska eller serbiska. Den bulgariska matkulturen är lika blandad som den bulgariska historien. Och lika spännande.

Så ni förstår att jag var tvungen att gå igenom alla recept på sidan (IB:s KOKBOK) för att inte upprepa någon annans recept. Och tur var att jag gjorde det! Det visade sig att lammgrytan från Eldslandet i Patagonien faktiskt var ett "bulgariskt" recept.

Så mitt bidrag är en av bulgarernas älskningsrätt, som säkert är älskad även i andra länder.
 
Palneni piperki – Fyllda paprikor
 
4 personer
 
Ingredienser:

Köttfärs – 400 g
Stora paprikor – 800 g
Ris – 120 g
Vegetabilisk olja – 120 ml
Lök – 120 g
Tomater – 160 g
Ägg – 2 st
Mjöl – 26 ml
Yoghurt –250 g
Paprikapulver – 6 g
Svartpeppar
Persilja
Salt
 
Tillagning
 
Skölj paprikan. Skär bort den översta delen där stjälken sitter. Rensa paprikan från kärnor. Hacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt riset, paprikapulvret, de hackade tomaterna, 80-100 ml varmt vatten och köttfärsen. När de är halvfärdiga, salta, peppra, tillsätt den hackade persiljan och ta av blandningen från spisen. Fyll sedan paprikorna med blandningen, ställ dem upprätta i kastrullen och täck var och en med stjälkdelen. Tillägg 200 ml varmt vatten och låt dem koka under lock på svag värme. Vid sidan om vispar man äggen tillsammans med yoghurten, mjölet och lite varmt vatten. Såsen kokas upp. Den hälls över de fyllda paprikorna vid serveringen.

På samma sätt kan man fylla zucchini, tomater och auberginer.
 
Da vi e sladko! – Smakligt måltid
 
Har du synpunkter på receptet, vill du kontakta upphovsmannen, vill du skänka oss ett matrecept, skriv till receptsamlaren toma.gergely@kultur.stockholm.se