Polenta uncia : en pastarätt från Italien

LARS RAIJ arbetade under en tid som bibliotekarie vid Internationella biblioteket. Han talar italienska och är förälskad i Italien. Maträtten som han "skänker oss" är ifrån trakten av Comosjön.

Polenta uncia är en kraftig rätt från trakten av Comosjön, som anses passa för kalla och fuktiga dagar. Polentan var förr basföda för den fattiga befolkningen i Lombardiet, men är idag en rätt som serveras också på finare restauranger. Den är kanse inte helt idealisk för den som räknar kalorier. Själv åt jag den första gången för sju år sedan på en ”rifugio” – en enkel servering högt uppe i bergen - under en vandring i Valsassina vid Comosjön.
 
 
 
INGREDIENSER

 
300 gr majsmjöl
250 gr bovetemjöl
1,75 liter vatten
250 gr fontinaost eller liknande
250 gr fet ost
250 gr smör
15 skalade och delade vitlöksklyftor
en handfull grovt salt
 
TILLAGNING

 
Skär osten i små tärningar. Koka upp det saltade vattnet tillsammans med litet smör i en koppargryta. Tillsätt sedan majsmjöl och bovetemjöl litet i taget under jämn omrörning med en trägaffel. Efter halva tiden tillsättes ytterligare smör, och när det nästan har kokat färdigt (efter ungefär en timme) tillsättes osten och resten till smöret i vilket vitlöksklyftorna har brynts. Rör om väl och servera genast.  Enligt traditionen på den västra sidan av Comosjön ska polentan ”drunkna” i smält smör.
 
 
OM LARS RAIJ
 
Jag heter Lars Raij och är bibliotekarie vid Internationella biblioteket. Jag har ett stort intresse för Italien och brukar tillbringa någon månad per år där, oftast i trakten av den vackra Comosjön. Det är ett landskap man aldrig tröttnar på.