Rysk kyckling- eller fisksoppa : Masjas soljanka

MARIA NIKOLAJEVA har skrivit om Selma Lagerlöf men hon är även författare till Masjas ryska kokbok...

Om ryska soppor
 
Det ryska köket är i svenska folkets medvetande i första hand förknippat med rödbetssoppa, borsjtj. Men i själva verket är rödbetsoppan inte någon rysk rätt, utan ukrainsk – rödbetor odlades inte ursprungligen i norra delarna av det ryska riket, och inte heller tomater, som också ingår i soppan.
 
Annars är soppor det viktigaste inslaget i det ryska köket. De flesta ryska familjer äter soppa minst en gång om dagen, vanligtvis till lunch eller middag. Många ryssar, särskilt män, skulle nog anse att de inte har ätit någon måltid om inte soppan var med. I Ryssland äter man dessutom soppa inte som huvudrätt, utan som varm förrätt (på ryska heter det ”första rätten”, till skillnad från ”andra, eller varma rätten”). Soppan stimulerar aptiten och sätter igång matsmältningen.
 
Med sin rika variation av olika soppor är det ryska köket unikt i världen. Till skillnad från många europeiska traditioner förekommer inga redda soppor i det äkta ryska köket.
 

MASJAS SOLJÁNKA
 
Soljánka är en mustig kött- eller fisksoppa som kryddas med oliver, kapris och citron. Den är tjockare än andra ryska soppor och kan ätas som huvudrätt till lunch eller som varm förrätt till middag. Soppan är mycket näringsrik utan att vara tung, en ganska påkostad rätt som passar bra till en festlig måltid. Samtidigt kan den med fördel tillagas av kött- eller fiskrester som man spar i frysen från tidigare matlagning. Man kan lätt variera smaken med ingredienserna och även krydda efter egen smak.
 
 
Ingredienser för 4 personer
 
ca 500 g blandat kött (nöt, fläsk, kyckling, korv, skinka) eller lika mycket blandad fisk (lax, torsk, sej; även skaldjur)
2 medelstora saltgurkor
2 klyftor vitkål
1 dl tomatpuré eller en halv burk krossade tomater
10-15 svarta urkärnade oliver
2 msk kapris
1 gul lök
1 knippe dill
1 knippe slätbladig persilja
1 knippe gräslök
10 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 dl crème fraiche eller matlagningsgrädde
1 kött- resp. fiskbuljongtärning
(1 citron)

Tillagning
 
 
Skär köttet/fisken i småbitar.
Hacka gurkorna och löken, strimla kålen, klipp de gröna kryddorna med sax. Spar några kvistar persilja till dekoration.
Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull och lös upp buljongtärningen i den.
Lägg köttet/fisken, tomat, gurka, vitkål och peppar i den kokande buljongen, koka upp och låt sen sjuda på låg värme i 10-15 min. Lägg i de gröna kryddorna, kapris, oliver och crème fraiche och öka värmen utan att soppan kokar.
Servera genast i uppvärmda skålar. Dekorera med persilja. Till fisksoppa kan man lägga i en klyfta citron i varje skål.
 
 
Om Maria Nikolajeva
 
Maria Nikolajeva föddes den 16 maj 1952 i Moskva och är uppvuxen i f.d. Sovjetunionen. Fadern professor i komposition, modern konstvetare. Hon bor i Sverige sedan 1981, i Fagersjö. Hon har arbetat med hjälparbete för utsatta ryska barn, för Föreningen Ryska Barnhem. Nikolajeva disputerade 1988 i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Hon är översättare och kritiker av barnlitteratur - bl.a. flitig medarbetare i Opsis kalopsis.
Sedan första juli 1999 professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Åren 1993-1997 var hon också ordförande i IRSCL - det internationella forskningssällskapet för barnlitteratur.