Soppa med revbensspjäll från Singapore : Bak kut the

Matnörd, dietist, smakspanare, skribent... LISA FÖRARE WINBLADH lär oss att laga asiatiskt i Sverige

Jag skäms över att jag inte tidigare förstod hur enkelt det är att laga soppan som förförde mig i Singapore. Länge segrade lättjan över längtan, men har man en gång lagat soppan blir det garanterat fler gånger. Du kan inte argumentera mot en smak så fulländad. Ska vi vara noga finns det tre olika huvudvarianter i den märkliga staden som är ett land. Mitt recept är mest inspirerad av den kantonesiska. Den är nära släkt med den myriad hälsosoppor som finns i det kinesiska köket: varje ingrediens har en funktion, en hemlig innebörd. Alla ingredienserna finns i asiatiska affärer här i Stockholm. Och alla kryddor och torkade frukter håller till nästa gång du lagar soppan. 

Men eftersom soppans recept helt beror på var i världen den lagas kan du lugnt improvisera efter eget huvud. Tid är den enda ingrediens som kan vara svår att få fram. Den effektiva tiden för tillagningen är dock jämförbar med en köttfärssås. För att berika soppan lite extra låter jag några tjocka revbensspjäll koka med — det är ju köttet som ger smak, inte benen. Det köttet blir god lunch dagen efter. Ett annat alternativ för att biffa upp smaken är att låta ett kycklingskrov gå med i koket. Om soppan serveras som ensamrätt är det lämpligt att servera ett moln av vitt ris till, samt att låta lite broccoli eller vattenspenat sjuda med de sista minuterna.
 
 
INGREDIENSER
 
1 kg revbensspjäll, avsågade på mitten
1/2 kg tjocka revbensspjäll, i stora bitar
1/2 dl ljus soja
2 msk mörk soja
2 stjärnanis
1 tsk svartpepparkorn
3 kryddnejlikor
2 stora vitlöksklyftor, skivade
1 stor kanelstång
6 jujubedadlar, hela
2 msk mörk kalvfond Touch of Taste
1 tsk sichuanpeppar
1 msk farinsocker
neutral rapsolja till stekning
 
Precis före servering:
 
2 rejäla skalstrimlor av tangerin, eller mineolas
1 vitlöksklyfta
2 msk wolfberries
2-3 msk ljus soja
svartpeppar, eller chiliflingor efter smak
 
 
 
 
TILLAGNING
 
• Marinera revbensspjällen med den ljusa sojan i minst 1/2 timme, gärna 2. Klappa dem torra. Hetta upp olja i en panna och bryn revbenen ordentligt i omgångar.
 
• Koka upp 2 l vatten med alla soppingredienserna. Vänd ner revbensspjällen och koka upp. Låt sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet nästan faller av benen. Tillsätt mer vatten om det behövs. Om du vill kan du sila av soppan.
 
• Skär noga bort det vita från tangerin- eller mineolasskalen och finhacka det. Skåra vitlökslyftan nästan helt igenom. Pytsa ner i soppan tillsammans med wolfberries. Smaka av med ljus soja och peppar. Koka upp soppan och låt puttra några minuter så att de fräscha smakerna hinner blomma ut.  Servera i små skålar och känn hur frisk du blir.
 
 
MER OM LISA FÖRARE WINBLADH
 
Frågor ställa till Lis Winbladh Är du en matnörd? Vad menar du med "smakspanare"? Matskribent är du... var publicerar du dina recept... Reser du för matens skull? Bokmal, skrev du om dig själv... Vad läser du?
 
Svar Jag erkänner: jag är  matnörd - en person så sjukligt intresserad av mat att omgivningen lider av det. När jag var liten kallades jag för Lisa Läs därför att jag alltid satt med näsan i en bok.  Behöver jag säga att jag alltid blev vald sist när klassen skulle spela brännboll? Idag sitter jag ofta med näsan i min laptop och kommunicerar med medmatnördar och andra vänner över hela världen. Att hitta de exakta, vackraste, roligaste och vidrigaste orden för att beskriva smaker, dofter och konsistenser är lika fascinerande som att äta. Men nogsamt valda ord, precis som maträtter lagade med omsorg, får bara sitt fulla värde när de delas med andra.
 
Jag arbetar som matskribent på bland annat Svenska Dagbladet och Gourmet. En stor del av min tid är jag ute i landet och föreläser om smaker långt bortifrån och hur man kan närma sig dem. Det bästa med min passion är de människor jag möter, som jag inte skulle mött annars. Eller i alla fall inte kommit nära på samma sätt.
 
Lisa Förare Lindbladh
 
 
Singapore: Chauffören som först på uppdrag av turistbyrån kört runt mig till finkrogar i flera dagar tar med mig till sitt favoritställe på sin lediga dag. Han vill visa hur riktig mat ska smaka. Hans fru följer med. Vi äter black pepper crab med händerna.
Hanoi: En spröd, uråldrig kvinna som säljer pho, den aromatiska vietnamesiska nationalsoppan, smeker mig över kinden när jag pekar ut ngo gai och rau ram bland hennes färska örter. Hon fnissar när jag försöker uttala de nya örterna hon lär mig.
Malmö: Bagaren Hamid bjuder hem oss på saffransparfymerat persiskt ris med skärvor av illande smaragdgrön pistaschmandel och gnistrande rubiner av de syrliga bären zeresjk. Förutom maten har vi inte mycket gemensamt, men det räcker långt. Det räcker för mig.

 
Receptsamlare: Tamás Gergely
 
Maträttens foto: Ingvar Eriksson
AD: Cina Stegfors