Tefteli är köttbullar med ris i tomatsås. Det kan finnas flera varianter av den här köttfärsrätten. Min barndomsfavorit är just den här.
Ingredienser för 4 personer:
Till köttbullarna behövs:
* 500 gr blandfärs (200 gr fläsk och 300 gr nöt)
* 1 dl vatten
* 1 stor gul lök
* 1 dl halvkokt ris av det klibbiga sorten eller okokt rundkornigt ris
* 1 och 1/2 tsk salt
* 1 krm svartpeppar
* 1 krm vitpeppar
* 3-4 msk mjöl till panering
* smör till stekning
Till såsen behövs:
* 5-6 dl köttbuljong
* 2-3 msk tomatpuré
* 2 vitlöksklyftor
* 2 lagerblad
* 1/2 dl lätt crème fraiche
* salt
* persilja och gräslök
Gör så här:
* 1. Blanda färsen med vatten, ris, riven lök, salt och peppar. Färsblandningen ska kännas lös.
* 2. Rulla köttbullarna och panera dem lätt i mjölet.
* 3. Bryn köttbullarna i smöret.
* 4. Blanda alla ingredienserna till såsen i en rymlig kastrull, salta, pressa vitlöksklyftorna och lägg i lagerbladen, koka upp blandningen. Vispa lite lätt så créme fraichen blandas väl i såsen.
* 5. Lägg köttbullar en och en i den kokande såsen sedan kokar du dem på låg värme i ungefär 20 minuter eller till riset är färdigtkokt.
* 6. Hacka persiljan och gräslöken och strö rikligt över teftelerna när du ska servera dem.
* 7. Potatismos eller kokt potatis passar bra till teftelerna.
Smaklig måltid!
Tamara Nilsson
Biblioteksassistent
Sundsvalls kommun