Claudes tunisiska fiskbullar

Claude Kayat är en fransk-svensk författare född i Tunisien av judisk börd. Bosatt i Sverige. Han har publicerat sju romaner i Frankrike varav tre prisbelönta och två översatta till flera språk, däribland svenska : Mohammed Cohen, den arabiske juden och Den Trettonde Lärjungen.

Egentligen ska man äta dem tillsammans med couscous eller ris och en speciell fiskbuljong. Men man kan äta dem separat.

Fiskbuljongen till riset eller couscousen

Koka i tio minuter stora fiskbitar (gärna tjocka laxskivor) i en och en halv liter vatten tillsammans med potatis och diverse rotfrukter i rätt stora bitar.
Gärna en bit pumpa eller några bitar zucchini till mot slutet. Krydda med salt, cayenne, svartpeppar, paprika, en klick tomatpuré, en hel matsked malen kummin och mycket krossad vitlök (tag tar gärna ett helt huvud).

FISKBULLARNA

Blanda 400 gram hackade fiskfiléer (torsk eller sej), salt, finhackad persilja, finhackad lök, ett par stora rivna potatisar, ett par smulade (gärna grova) brödskivor, ett helt huvud krossad vitlök, en rågad matsked
finmalen torkad eller en näve med färsk mynta, cayenne eller svartpeppar. Ett rått ägg för att binda ihop det hela. Blanda ordentligt till en grov smet. Forma små bullar, eventuellt något tillplattade för att underlätta stekningen. Stek bullarna i olja först på den ena och sedan på den andra sidan.

Man kan äta dem knapriga eller låta dem koka i fem, tio minuter på halv värme i en en del av fiskbuljongen (bullarna ska inte simma i buljongen utan ska bara täckas av denna sås). Har man inte gjort någon buljong, kan man göra en sås som består av samma ingredienser som fiskbuljongen, dock utan fisken. Pressa in en hel citron över fiskbullarna på slutet när de är färdiga.

Smaklig måltid!