Hasmiks Kyufta - armenisk köttfärsrätt

I Armenien hackades och bultades köttet förr traditionellt för hand till en slät massa med hjälp av ett träredskap, en slags köttklubba, som på armeniska kallas ”tak”. Under 80-talet mekaniserades dock processen och i Armenien kan man nu köpa färdig färs till kyufta.
Receptet skänkt av Ulla Budd

Hasmiks Kyufta
 
1 kg finmalen köttfärs
1 matsked vodka eller konjak
1 ägg
1 finhackad lök
1 matsked mjöl
salt
peppar

I Armenien hackades och bultades köttet förr traditionellt för hand till en slät massa med hjälp av ett träredskap, en slags köttklubba, som på armeniska kallas ”tak”.
Under 80-talet mekaniserades dock processen och i Armenien kan man nu köpa färdig färs till kyufta.
Eftersom den svenska köttfärsen är för grovt malen för att användas till att laga kyufta är det viktigt att börja med att förbereda färsen.
 
 
Kör först köttfärsen tillsammans med lite vatten i en matberedare eller mixer. Tillsätt sedan den finhackade löken, ägget och mjölet och smaksätt med vodka eller konjak och salt och peppar.  Arbeta ihop alla ingredienserna för hand eller i en mixer till en jämn och ganska lös smet.

Forma färsen till rätt stora runda bollar med hjälp av en stor soppslev och pochera dem i cirka 40 minuter.
 
Observera att vattnet bara ska vara 20-30 grader när kyuftan läggs i grytan. Låt vattnet koka upp och fortsätta sjuda tills kyuftan flyter upp. Lyft upp de färdiga kyufta bollarna med en hålslev.

Skär kyuftan i skivor och servera varm med smör eller olja.

Om kyuftan är rätt tillagad ska man kunna höra ett knarrande ljud när man skär den i skivor och se att ”ögonen” d.v.s. de små hålen är öppna.