Boerenkool - grönkål med potatis och rökt korv.

Boerenkool met aardappelen en rookworst. Grönkål med potatis och röktkorv. Så som BEP WEIJAND lagar den i Haparanda

Ingredienser 

1,5 kg grönkål. 1,5 kg potatis (till att mosas), 400 g rökt korv, salt. Korven liknar mest den finska grillkorven.
 
 
Tillagning
 
Ta bort kolbladen från bladnerven. Tvätta bladen några gånger i kallt vatten och koka dem med lite salt under ca 25 minuter. Låt bladen läcka ut i durkslag. Skär bladen i små bitar. Lägg nederst i en kastrull de
skalade och skurna potatisbitarna och täck med vatten tills potatisarna är halvt täckta. Lägg på kålen och korven och låt detta sakta koka i 30-35 minuter. Tillsätt lite vatten vid behov, men låt det inte bli för blött. Ta korven åt sidan och blanda potatisen och kålen. Salta efter smak.
 
Min mamma brukade alltid tillsätta lite ättika, och göra en grövre mos av kålpotatisblandningen. Vi åt inlagd gurka och annat surt inlagd lök m.m. till det.
 
 
 
Bilden är tagen av väninnan Hilkka Ukkola
 
 
Jag lagade denna rätt när barnen var hemma och jag då odlade själv grönkål. Jag körde ofta grönkålen i
matberedaren efter en kortare koktid än i receptet, så att kålen blev riktigt fint för att strukturen skulle bli mosig. Mest för småbarnens skull. Som ört kan man tillsätta kyndel.

Jag är ju från Holland, så jag har fler recept i min kokbok. Barnen är utflygna så nu lagar jag mest olika grönsaksröror, lite kött o sallad.

På bilden håller jag på att laga mat åt en vännina i norra Finland.
 
Annars är det nog mest syrkålen som jag gör själv på hösten, som jag fortfarende lagar mest. Men i motsats till hur vi åt det i Holland äter jag det nu mest som sallad. Att jag lagar holländsk mat i Haparanda är nu för tiden ganska så sällan. Varje jul bakar jag dock holländskt julbröd.
 
 
Receptsamlare: Tamás Gergely