för 2 personer
• 300 g laxfilé
• 1 vitlöksklyfta
• 10 cm salladslök
• 2 msk matolja
• 1 tsk salt
• 1 msk strösocker
• 1/2 msk risvinäger
• 1/2 msk soja
• saft från 1/2 citron
• 1 tärning kycklingbuljong
• 1 msk risvin eller torrt vitt vin
• 1 msk potatismjöl
FÖRBEREDELSER
1. Skär laxen i 6 bitar. Ta bort skinnet.
2. Finhacka vitlök och salladslök.
TILLAGNING
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i laxen. Stek båda sidorna av varje bit i cirka 1 minut.
2. Krydda med salt, socker, vinäger, soja, citronsaft, smulad kyckling- eller buljongtärning, vin och vitlök. Tillsätt 1 dl vatten. Koka på stark värme i cirka 5 minuter.
3. Lägg laxbitarna på en tallrik. Strö över salladslök.
4. Blanda potatismjöl med 1 msk vatten. Häll blandningen i stek-pannan.
Värm någon minut under omrörning.
5. Häll såsen på laxen.
Receptet på Suanrong sanwenyu är tagen
ur den högaktuelle boken
44 små rätter, Lättlagad kinesisk vardagsmat, mat av
Inger Jiang, text: Christofer Fager & Foto Magnus Laupa, Natur &
Kultur ger ut den.
Inger Jiang
(omslagsbilden) är kock och matentusiast. Hon är kinesiska men flyttade till Sverige från Peking för 6 år sedan.
Christofer Fager
är journalist sedan många år. Han arbetar i dag även som projektledare och redaktör. Bokens bilder är tagna av
Magnus Laupa
(nederst), reportagefotograf bland annat känd för sina Shanghaibilder i boken No I'm from Borås (Ordfront, 2005).
Magnus Laupa, fotograf och bildredaktör på Kontinent
(Reportagebyrå med inriktning på internationella nyheter)
Receptsamlare: Tamás Gergely