Mama Bennis kycklinggryta från Tanzania

För recept och matlagning står: Raheli Magulu, eller som hon kallas oftast "Mama Benni". Fotograf: Lina Nimmersjö

 
 
Tanzanisk mat
 
KYCKLINGGRYTA MED UGALI OCH SPENATRÖRA
 
 
Kuku (Kyckling)
 
1 kyckling 
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära (ungefär 4 cm lång)
4 tsk soya
1 msk olja
2 morötter
1 grön paprika
3 stora och ordentligt mogna tomater
1 rödlök
1 msk curry
Chilipeppar
1 burk kokosmjölk
Svartpeppar
Salt
 
Skär kycklingen i delar (vingar, klubbor, bröst och så vidare). Stöt vitlöksklyftorna och ingefäran i en mortel. Blanda lite salt, soya, matolja, vitlöken och ingefäran i en bunke. Lägg i kycklingdelarna och blanda väl.
 
Skär morötterna och paprikan i små, tunna stavar. Skala tomaterna och riv dem fint i rivjärn. Finhacka löken. Sätt löken på stekning tillsammans med oljan och stek tills den blir riktigt brun. När löken börjar bli klar läggs morots- och paprikabitarna i stekpannan och steks ett tag.
 
Stek samtidigt kycklingen i en annan stekpanna eller gryta och vänd den ofta tills den får ordentligt med färg, ungefär som en grillad kyckling.
 
Tillsätt den rivna tomaten i lök- och grönsaksblandningen, tillsätt lcurryn, lite chilipeppar efter smak och 3 dl vatten. Låt koka upp. Lägg sedan i den stekta kycklingen och kokosmjölken och koka tills kycklingen är klar. Smaka av med svartpeppar och salt.
 
Serveras med ugali eller ris och mchicha.
 
Alla rätter kan serveras med avokado skuren i breda skivor.
 
 
Mchicha (Spenat med jordnötter)

Hacka ingredienserna mycket fint. Stek allt utom spenaten. Tillsätt spenaten i slutet av tillagningen och låt allt bli varmt.
 
Ingredienser
 
Cirka 5 dl spenatblad
Rostade jordnötter eller två matskedar jordnötssmör
1 liten rödlök
1 stor tomat
 
½ -1 msk curry
Salt
 
 
Ugali (Majspudding)
 
Ingredienser

9 – 10 dl vatten
Ca 5 dl majsmjöl (majsmjölet till ugali är finkornigt och vitt men det går även bra med andra sorters majsmjöl)
 
 
 
 
"Mama Benni" (Raheli Magulu)
visar tillagning av ugali
 
 
(Klicka på bilderna för att förstora dem!)
 
 
Låt vattnet koka upp. Sänk värmen. Häll i mjölet, någon deciliter i taget, och vispa kraftigt. Byt ut vispen mot en träslev när konsistensen blir tjockare. Fortsätt röra kraftigt och länge tills gröten blir mycket seg och fast. Fukta träsleven med vatten. Tryck ner degen ordentligt i kastrullen med sleven så den tar form av kastrullen. Tippa över på ett lämpligt serveringsfat. Forma, om det behövs, med sleven eller en slickepott.
 
Tips till serveringen:

Gå runt med en kanna och skål och låt gästerna skölja händerna i det varma vattnet. Låt varje gäst skära sig en ”tårtbit” av ugalin och lägga på sin tallrik. Varje person får en liten skål att hälla såsen från kycklinggrytan i. Kycklingbitarna läggs på tallriken. Dra av en bit ugali av tårtbiten med höger hand och forma den till en rund boll. Tryck sedan till med tummen så den blir som en liten skopa. Skopan används för att ”fiska upp” såsen samtidigt som man tar ett bett av den. Ska det vara riktigt tanzaniskt ska alla doppa och äta ur samma gryta. Kycklingbitarna äts för sig med händerna.
 
 
Hur man formar ugali
(Klicka på dem!)
 
 
 
 
 
OM RÄTTEN
 
Ugali är vardagsmat. På lunchserveringarna här kan man välja mellan kyckling, kött eller fisk och ugali, ris eller chips (pommes frites) till kötträtten. Ofta serveras spenat till den rätt man valt.
 

OM "MAMA BENNI"

För recept och matlagning står: Raheli Magulu, eller som hon kallas oftast "Mama Benni" (äldsta barnet heter Ruben men kallas "Benni"). Översättning av recept och foto: Lina Nimmersjö. Tre av bilderna visar tilllagning av ugali (på bilden Raheli). Överst: ugali färdig att serveras. Sista bilden: ugali tillagas oftast över öppen eld på ett kök som besår av tre stenar och inte ett med kakel och trefas spis.
 
 
 
 
Här förklarar Mama Benni på sitt stamspråk, kinyaturu, hur man tillagar ugali och mchicha.  Kinyaturu är ett av Tanzanias över 120 stamspråk. Det är ett bantuspråk och talas runt Singida i centrala Tanzania.
 
 
Ughae
 
Chufya maji niachufa tendea utu kughania wa matama na gifire andiaurugka na gintegho naguu ughe ufie. Khanya ughae na gintegho u chungu wikhe vija.
 
 
Matembee
 
Hwa matembee mafungu aviri. Dumanga matembee na muye. Khanga gitunguu vika nyanya na munyu kalanga niyafia vika madembee kughania na gitegho niyafia ichue.
 
 
OM LINA NIMMERSJÖ
 
Familjen Nimmersjö bor i Ekenywa utanför Arusha i norraTanzania. En kortare intervju med Jonas Nimmersjö har vi redan publicerat på IB:s hemsida. I slutet av interjun hittar du hans webbsajt med vackra bilder om Tanzania. Lina Nimmersjö är svensk- och spansklärare på Arlandagymnasiet, men i Arusha har hon organiserat om det lilla biblioteket till mediautbildningen, skrivit lite i tidningen Ibra Signalen (Ibra är en svensk missionsradioorganisation), och undervisar några barn i svenska på en internationell skola.