Egusi pudding - Kyckling från Kamerun

KARIN RUUTH-BÄCKER skänker oss receptet på sin favoriträtt

 
I slutet av1970-talet arbetade jag i ett och ett halvt år i den lilla staden Buea i nordvästra Kamerun. Buea var en gång huvudstad i det forna tyska Kamerun. Som ett minne från den tiden ståtar das Schloss, den tyske guvernörens pampiga bostad mitt bland oansenliga afrikanska hyddor och grönskande bananplantager.
 
Kamerun är ett vackert land med omväxlande natur - från öken i norr till tropisk regnskog och mangroveträsk i söder. Landet domineras av det omkring 4000 meter höga berget Kamerun, mystiskt och sägenomspunnet.
 
Kamerun har en rik och mångfacetterad kultur, både vad det gäller dans, musik och litteratur. Också maten är mycket varierad och välsmakande. Min favoriträtt framför alla andra var egusi pudding, som jag aldrig kunde få nog av.
 
 
Egusi pudding: dels i smördeg,
dels i salladsblad (1 st bananblad)
 
 
EGUSI PUDDING
för ungefär 8 personer
 
INGREDIENSER
 
1 kokt kyckling
300g små skalade, kokta räkor
ca 3 hekto egusifrön (kan ersättas med skalade pumpa kärnor eller solrosfrön)
1 röd paprika
1 liten porjulök
salt
kryddpeppar
kanel
kardemumma
1 ägg
bananblad (kan ersättas med smördeg)
 
 
En lyckad egusipudding-middag
februari 2007,
författarinnan i mitten
 
 
TILLAGNING
 
Hacka köttet, räkorna, chilipepparn och löken mycket fint.
Koka och kör fröna i mixer.
Blanda alltsammans (ev. behöver färsen spädas med olja eller spad från kycklingkoket). Konsistensen ska vara som vanlig köttfärs.
Krydda rikligt.
Fördela färsen i ungefär kåldomsstora bitar på bladen, rulla och knyt ihop och koka i vatten.
Det är svårt att få tag på bananblad. Vitkålsblad har "fel" smak och är därför inte bra som ersättning. Däremot går det utmärkt att använda smördeg och göra piroger som penslas med ägg och färdigsteks i ugn på 250 grader.
 
Garanterat gott! Lycka till!
 
 
 
 
Karin Ruuth-Bäckers bok
- en introduktion till den moderna afrikanska litteraturen
söder om Sahara utgiven av
Lindelöws bokförlag
 
 
 
 
OM KARIN RUUT-BÄCKER
 
Fil. mag. Karin Ruut-Bäcker har under en trettioårs-period arbetat med olika utvecklingsprojekt för SIDA och FN i ett tiotal afrikanska länder. Hon har blivit väl förtrogen med den afrikanska vardagen och skaffat sig en bred kunskap om kontinentens mångskiftande litteratur.
 
Karin Ruut-Bäcker har hittils publicerat två böcker: En litterär resa genom det svarta Afrika och Bakom maskerna. Den sistnämnda är en "introduktion till den moderna afrikanska litteraturen söder om Sahara" utgiven av Bokförlaget Lindelöws, en riktig handbok till den som vill bekanta sig med denna litteratur. Det går att beställa boken från förlaget.