Pho (fö) - nudelsoppa från Vietnam

DAVID GROSSMAN som har rest runt Vietnam lär oss hur man lagar och äter nudelsoppan pho, Vietnams svar på pizzan, hamburgaren och ärtsoppan.

För 8-10 personer
 
 
BULJONGEN
 
1 kilo märgpipa eller högrev delade i stora bitar
1 kilo märgben eller oxben
2 lökar i halvor
3 cm färsk krossad ingefära
5 små färsklökar
100 gr stjärnanis
1 msk Nuoc mam - vietnamesisk fisksås
20 gr lump sugar - finns i Kinaaffärer - eller vanligt socker
Vatten
 
 
TILLBEHÖR
 
Risnudlar, "banh pho", kallas även rice sticks
Böngroddar
Färsk koriander
Färsk mynta
Fint skuren röd chili
Limeklyftor
 
 
TILLAGNING
 
Koka kött och ben i tio minuter.
Byt sedan vatten, lägg i alla soppingredienser och koka upp igen. Se till att vattnet täcker ingredienserna rejält. Koka i ytterligare 1,5 timmar.
Ta upp köttet, låt övriga ingredienser koka cirka en timme till. Fyll eventuellt på med lite mer vatten.
Ta ut benen och sila buljongen.
Häll i en extra skvätt fisksås.
Skär köttet i tunna skivor.
Koka nudlar enligt anvisning.
Lägg nudlar i botten av soppskålen, fyll på med buljong, lägg i några skivor kött och sedan rikligt med koriander, groddar och mynta. Tillsätt chili och lime efter smak.
 
Sörpla och smaska gärna. Det gör phon godare.


NÄR OCH HUR ÄTER MAN PHON
 
I varje gathörn ligger de, ibland ett litet hål i väggen, men för det mesta bara ett litet gasolkök som ställts mitt på trottoaren. Runt om några tältstolar för kunderna som betalar runt fem kronor för sin skål med nudelsoppa.
Phoserveringarna i Hanoi är lika talrika som mopederna, för nudelsoppan Pho (uttalas fö) är för vietnamesen som flingorna, hamburgaren, korven och pizzan för oss västerlänningar. Den äts dygnet runt, helst gjord på en buljong av buffelkött.
Köttet, de färska risnudlarna och örterna har kokerskan (det är mest kvinnor) köpt på marknaden i norra Hanoi.
Tidigt på morgonen när de flesta fortfarande sover har buljongen kokat sig kraftig. När kunden kommer åker nudlarna i det heta vattnet – ett uppkok på en minut, sen på med buljong, lite kött och en näve färsk koriander och andra örter. En skvätt fisksås från Mekongdeltats jäsfabriker ger sältan. Chilin skuren i tunna skivor lägger man ner efter behag.
Skeden i vänster hand, pinnarna i höger. Några slurp och frukosten är över. Upp på moppen och iväg till jobb eller studier. Det är bara fem timmar kvar till nästa Pho.
 
 
 
 
OM DAVID
 
David Grossman är reporter på Stockholm City. Är född i januari '55 i Stockholm, har glasögon och rödlätt hy. Han intervjuar då och då en annan David Grossman som är född januari '54 i Jerusalem. Och som också har glasögon och rödlätt hy. Dessutom är båda journalister och bådas far kommer ifrån Polen. Åtminstone så står det i slutet av den senaste intervjun som du kan läsa här - klicka!
 
 
 
Bilder tagna i Vietnam av David Grossman