Ceviche Acapulco - fiskrätt från Mexiko

Entrérätt (för fyra personer) som serveras avkyld i större glas inför en fest. Kan varieras med skaldjur, krabbkött, kräftbitar eller bläckfisk. Ibland kan man ha krossad is i en ytterbehållare till glasskålen. Maträtten är nästan obligatoriskt vid kustrestauranger.
Kitty Castillo De Åkerblom gav os receptet.

INGREDIENSER
 
6-7  citroner (saften av 1-2  citroner sparas till slutet)
½  kilo fisk som är fast i köttet typ torsk eller pigghaj... etc
½  kilo skalade räkor (eller färska musslor)
2  stora tomater (finhackade)
1  mellanstor gul lök (finhackad)
1-2 dl färsk koriander (finhackad)
3 matskedar olivolja
1 dl  oliver
1-2 tsk salt
2 st. avocado
2 tsk oregano
Stänk av Cayennepeppar eller chile guajillo (eller annan stark chili)
 
 
TILLAGNING
 
Börja med att skära fisken i små bitar (2 cm).

De läggs i en långsmal karott. Häll därefter citronsaften så att det täcker hela fisksatsen.

Låt det vara där i många timmar. Jag hade det över natten, om man inte kan det, så rör man det då och då under 3-4 timmar så att citronen gör effekt i fisken (den "kokar" fiskköttet).
 
Fiskköttet blir vitt och fastare när det är klart. Man slänger bort citronsaften som den har legat i och sköljer bitarna i iskallt vatten. Krama ur försiktigt bitarna lite innan man lägger det i en bredare skål. Rör om alla andra ingredienser förutom avocadon och oliverna som läggs på toppen som dekoration plus saften av en eller två färska citroner.

Smakar gott med saltade kex och en kall öl. Ibland kan man lägga till lite tomatsås som dekoration på toppen.
 
 
KITTYS HISTORIA OM CEVACHE
 
När vi som barn semestrade i Acapulco hade min pappa ett "måste" och det var att besöka sin gode vän "Doña Rosita" som hade en liten spartanskt inrättad restaurang vid strandkanten. Det var bara 4 bord att ta hand om, men därför kändes det alltid hemtrevligt.
 
Vi kunde se bakom den enkla gardinen in till köket och höra kocken vissla, steka och fräsa. Värmen var nästan olidlig. Om det inte var för brisen och vågorna som nästan sköljde in under borden så skulle man ha dött. Det fanns alltid musik i närheten och någon med gitarr som ville tjäna en slant. I repertoaren fanns Agustin Lara’s romantiska sånger vilket gjorde att pappa kunde koppla av. Vi barn badade oavbrutet i det varma och salta vattnet. Kallt kokosnötsvatten. Det var det enda som fick oss att avbryta simmandet.
 
 
KITTYS FAVORIT
 
Hemma hos oss tillagar vi ofta Quesadillas som helt enkelt är mjukt tortillas som värms i steckpanna med 4 skivor ost emellan och vikta till halva tortilla, så att osten smälter.
 

 
Det är bäst med lite salsa verde som är gjord av ett speciell typ av grön tomatillo som inte växer i Sverige. Det vore kul att nämna Chez Albert som jag köper mina mjuka tortillas. Alla möjliga såser finns det också. Super gott!!!
 

 
 
OM KITTY
 
Jag jobbar i butiken på Etnografiska muséet sedan 7 år tillbaka. Jag kommer från en stad i Mexiko som har 5 stora silvergruvor under sig. Nästan alla invånare arbetar med silversmide eller handel med silver. Min pappa Antonio Castillo, var lärling till WIlliam Spratling som var en amerikansk arkitekt som bosatte sig i Taxco. Man kan se hans  föremål på nätet: http://www.spratlingsilver.com/spratling.htm

Min pappa byggde ett hus några kilometer ifrån hans hem och vi hade honom ofta på besök, för att diskutera projekteringen av diverse silveruppdrag. Det var en vacker plats att växa upp på, mycket nära naturen och många duktiga hantverkare. Alla mina syskon sysslar med silversmide både i Mexiko och i USA.

Jag kom till Sverige för att min morfar bodde här. Efter att ha träffat en svensk musiker blev jag kvar och fick två barn som är nu 19 och 20. Jag studerade i Göteborg på HDK (Högskola för Design och Konsthantverk ) en Master of fine Arts. Under den tiden blev det möjligt att organisera en resa för 40 elever och lärare till flera hantverksbyar i Mexiko, bla. Taxco... Det blev en givande och oförglömlig resa för mig och för många av HDK-studenterna.
 
Klicka på bilden för att komma in i Kittys minialbum!