Armands kycklingcurry - Nini Tjäder

NINI TJÄDER skänker oss ett recept och berättar dessutom om sin receptsamling

Armands Chicken Curry
 
 
INGREDIENSER

1 kyckling
4 tomater eller 1 burk krossade tomater
olivolja
2 lökar
salt, svartpeppar, curry (+ ev starkt rödpepparpulver) efter smak
hackad persilja

TILLAGNING
 
Tomatsåsen

Förväll tomaterna i kokande vatten om du använder färska. Ta upp dem och ta av skalen. Mosa sönder dem.
Skär löken i bitar och koka mjuk i olja ca 5–7 minuter.
Lägg i tomaterna (färska eller burk).
Tillsätt alla kryddor efter smak (inkl persiljan).
Koka såsen på svag värme i ca 10 – 15 minuter.
 
Curry chicken

Dela kycklingen i 4 delar.
Skala några potatisar och skär dem i bitar.
När tomatsåsen är klar, lägg i kycklingdelarna och potatisen i såsen.
Tillsätt vatten om det behövs.
Lägg på lock och låt koka på svag värme under lock i ca 30 minuter.
 
 
NINIS BREV
 
Jag samlar på recept mer än jag gör egna - även om jag ibland gör egna varianter av ett recept. Jag äter hellre än jag tillagar mat. Och lagar jag behöver jag recept för att göra det - även om jag gör avvikelser ibland som leder till varianter av maträtter.
 
Jag antar att du hittade mina recept (klicka på ordet:) här ... Och äppelrecepten (klicka på ordet:) här .
Jag har flera recept av internationell och/eller utländsk karaktär bland mina favoritrecept. Frågan är om jag verkligen har copyrighten till dem... Jag har samlat dem från alla möjliga håll och ibland gjort varianter av dem som förändrats genom åren när jag gjort samma rätt ett antal gånger.
 
Min Soutsoukakia som jag ofta gör när jag är sugen på något riktigt grekiskt är nog min i alla fall. Jag experimenterade en del innan jag fick den "rätta" grekiska smaken på den. Det är det söndersmulade lagerbladet (som man alltid spottar ut när man äter) och all oreganon som gör det.
 
Den här: Auberginesallad, israelisk variant,  har jag för mig är min egen. Men jag fick den av min israeliske vän Armand och översatte det.
 
Och den här: Tzatziki, grekisk förrätt, där man definitivt inte ska använda vanlig yoghurt genom kaffefilter annat än i yttersta nödfall - den har helt enkelt fel smak - är min variant på tzatziki.
 
Armands Chicken Curry - se receptet ovan! - är ett recept från en vän till mig. Han är född i Marocko, har tillbringat större delen av sitt liv i Israel (där han jobbade i som kypare i restaurangbranschen och har full kyparutbildning)och som nu bor i England (Manchester). Så det receptet är väl någon slags hybrid... Har inte mycket med indisk curry att göra.
 
De grekiska Kleftikorecepten (fem stycken) under Kött-avdelningen har jag letat upp på diverse webbsiter och översatt till svenska. Kleftiko är som pytt-i-panna, kan varieras i det oändliga.
 
Grekiska pannbiffar och köttbullar är en variant på min soutsoukakia.
 
Bilder har jag inga tyvärr. Jag antingen äter eller lagar mat eller fotograferar... sällan på samma gång. Har aldrig kommit på tanken att fotografera min mat... men det kanske man skulle göra nästa gång. Jag lagar dock inte mat från grunden så ofta. Under längre ledigheter då och då, under helger då och då.
 
I övrigt har jag flera recept från Mellanöstern på min sajt, men de flesta är från diverse kokböcker (många av dem finns inte längre att få tag på och trycktes på 80-talet) eller från olika tidningar. 

nini ;-)