Saviako, en romsk kaka

Recept: RAMONA TAIKON MELKER/LL-förlaget

Romsk kaka med keso och russin
 
 
Till en långpanna behöver du:
 
500 g filodeg eller smördeg som du köper färdig
1,5 kg keso
3 dl russin
2 dl socker
3 msk vaniljsocker
250 g smör
 
 
Gör så här:
 
Dag 1:
 
Häll keso i ett durkslag och låt stå i kylskåpet över natten så att vätskan rinner av.
 
Dag2:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda keso, russin, socker och vaniljsocker i en skål.
Smält smöret.
Smörj en långpanna.
Ta tre filoblad åt gången. Pensla det översta med smör. Klicka ut 6 msk kesoröra på bladet. Rulla ihop filodegen.
Lägg rullen på plåten som en "snurr". Börja på mitten av plåten. Fortsätt med de andra degrullarna på samma sätt tills hela plåten är täckt.
Pensla hela rullen med smält smör.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 30 minuter.
 
 
Om Ramona Taikon Melker
 
Hon föddes 1962 i Stockholm, kommer ifrån en stor romsk familj. När Ramona var 18 år, gifte hon sig och fick barn. Är utbildad kock. Några av hennes recept publicerades i boken: Matlådan - med smak från hela världen, LL (Lättläst)-förlaget, 2006. Ramona Taikon Melker porträtteras av Gunilla Lundgren, som har skrivit flera böcker om Sverigeromer. Boken presenterades vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 22-a september 2006, när Ramona lagade saviako för mässans kunder.
 
 
Mer om boken
 
Matlådan - med smak från hela världen har Ann Eriksson, Gunilla Lundgren och Kerstin Gidfors som upphovsmän, "upphovskvinnor", och de som dessa tre porträtterar är - utom en - antingen invandrare eller tillhör en etnisk minoritet från Sverige: Pen Wallenbert lagar thailändska vårrullar, Mariam Osman Sherifay bekantar oss med den egyptiska khusharin, men i "matlådan" finns även recept från Chile, Indien, Kosovo, Somalia, Lappland, Marocko, Ungern och Rhodos. Och det är inte bara recepten som man kan läsa utan även lite om de som "skänkte" dem - det blir en ganska färgrik svensk/nysvensk vardagsbild som vi får möjlighet att beskåda. Boken ingår i LL-förlagets nya serie böcker - Mitt i Sverige - som startades under Mångkulturåret 2006.
 
 
I stället för bild
 
När undertecknad - "receptsamlaren" läste Hans Caldaras memoarbok och fick veta att saviakon var Katarina Taikons favoritbakelse bestämde han sig för att få tag på receptet. Som tur var, hade Gunilla Lundgren just en romsk kväll i Trappan i Vällingby. Han satt bland publiken, lyssnade till en intressant föreläsning med diabilder, dansade med en av romskorna som bjöd på dans på den improviserade scenen och... åt saviako som faktiskt ingick i priset. Han även plåtade dansen och saviakon, och han har lyckats att radera kvällens bilder efteråt, men: Matlådan är full med Ann Erikssons underbara bilder - köp eller låna boken och titta på dem istället...
 
Gergely Tamás