Bibimbap, en koreansk maträtt

Den här rättens namn betyder "blanda med ris". Enligt en sägen kom den till under Donghakupproret 1894, när upproriska bönder på flykt snabbt fyllde påsar med ris, grönsaker och kött som färdkost. Rätten äts lättast med sked eftersom allt i skålen ska blandas ihop innan den inmundigas.
Är du vegetarian kan du utesluta köttet och lägga på mer grönsaker. Över huvud taget är detta en rätt där man fritt kan välja vad man vill lägga på riset.

INGREDIENSER
 
8 dl kokt ris, gärna rundkornigt
1 dl kryddmarinerad gurka,
1 dl marinerade böngroddar,
2 dl kimchi, färdigköpt
4 ägg
kodjochangpasta,
koreansk chilipasta

Marinerat kött

150 g nötkött
4 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 msk koreansk soja
svartpeppar

Wokad spenat

150 g färsk spenat
1–2 msk sesamolja
salt
1 vitlöksklyfta

Marinerad rättika

1 bit rättika
1 msk kodjokaro, koreanskt chilipulver
salt
1 vitlöksklyfta
1 msk strösocker
1 tsk risvinäger
 
TILLAGNING

1. Börja med att göra i ordning de olika ingredienserna till bibimbapen.
(Obs! Rättikan bör göras i ordning 1 dag i förväg.)

2. Skala rättikan ordentligt, så att hela det sega ytterskalet tas bort, och strimla den fint. Marinera i chilipulver, salt, pressad vitlök, socker och vinäger.

3. Förväll spenaten. Stek i sesamolja och krydda med salt och pressad vitlök. Låt svalna något.

4. Gör i ordning köttets marinad. Finhacka purjolöken. Pressa vitlöken i en bunke, häll i soja, peppar och purjolök. Skär köttet i tunna skivor och marinera i 30 minuter. Stek på hög värme i några minuter tills det är genomstekt.

5. Värm en stor keramikskål och lägg i ris. Lägg alla grönsaker och köttet på riset. Avsluta med att lägga på ett stekt ägg, alternativt en rå äggula, på toppen. Servera med chilipasta, som tillsätts efter smak.
 
(Recept ur Fem asiatiska kök av Yukiko Duke, bokförlaget Natur och Kultur, 2006. De som lagade rätten är familjen Lim, som driver restaurangen Arirang i Stockholm, den som har nedtecknat receptet är Yukiko Duke, den som har Bibimbap som favoriträtt är bokens redaktör, Maria Nilsson. Foto: Gustav Karlsson Frost)