Azars aubergingryta med lamm

Smaklig måltid! Eller... Nooshe jan! Azar Mahloujian kommer ifrån Iran.

KHORESHE BADEMJUN
Aubergingryta med ris
 
För 4 personer                                

INGREDIENSER
 
Grytan:

600 gram lammkött i bitar
2 medelstora auberginer, skalade och i 4 delar
3 tomater i klyftor
1 citron, pressad
1 lök, i skivor
2 klyftor vitlök, skivade
Olja
Salt
Svartpeppar

Riset

4dl basmatiris, sköljt
1 potatis, skalad och i tunna skivor
En påse saffran
50 gram Smör
Salt
 

TILLAGNING
 
Grytan

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull ca 3 minuter. Höj värmen något, lägg i köttet och låt det hela få lite färg. Salta och peppra och lägg i tomaterna. Häll över citronsaften. Häll i 3 dl vatten och låt det koka upp och koka i ca två timmar. Stek auberginerna i olja i en stekpanna. När köttet är nästan färdigt tillsätt auberginerna och låt det koka i 10 minuter.
Medan grytan kokar lagar man riset.
 
Riset

Häll riset i kokande vatten i en kastrull. Tillsätt salt och låt det koka i 5 minuter, rör om (helst med hålslev) så att riset inte fastnar i botten. Häll över innehållet i ett durkslag när riset är halvkokt.  Lägg smör i kastrullen och låt det brynas lätt. Tillsätt ett kryddmått saffran. Täck bottnen i kastrullen med potatisskivor och lägg över riset med hålslev. Lägg en kökshandduk mellan kastrullen och locket och låt kastrullen stå på svag värme i 20 minuter.
Lägg upp riset i en karott. Lös upp resten av saffranet i en matsked kokande vatten och häll över riset i karotten och servera.
Ta ett fat och lägg upp den brynta potatisen som tillsammans med riset har bildat en skorpa. (De flesta iranier älskar skorpa, tah dig på persiska.)

Nooshe jan! Smaklig måltid!                                         
 
                 Azar Mahloujian