Ungerskt bondbröd från Rumänien

från Úz-dalen

 Ingredienser

2 kg vetemjöl
Surdeg, stor bit som ett ägg eller 50 gram jäst
1 matsked grov salt
0,6 kg potatis.
0,5 – 0,8 l vatten

Bakning

Potatisen kokas kvällen innan, mals med hjälp av en köttkvarn eller mosas och blandas ihop med surdegen. Man täcker över med en duk och låter den stå i rumstemperatur tills på morgonen. Blanda då in mjölet och vattnet och knåda degen i 50-60 minuter.
Under tiden som kvinnan knådar degen, värmer mannen upp ugnen, helst med torr barrved. Uppvärmningen kan ta två timmar.
Efter att man har knådat degen låter man den vila i 1 timme. Därefter placeras degen på en brödspade som man har strött mjöl på och degen stoppas in i ugnen. Brödet gräddas i 2 timmar, efter en timme rör man det med hjälp av spaden.
Har man en riktig ugn, ska man baka flera bröd samtidigt för att bakningen ska vara ekonomisk. I ugnen på bilden bakas fem bröd. När man har tagit ut brödet/bröden, slår man av skorpan med baksidan av en stark kniv. Brödet håller i 7-10 dagar i ett svalt rum, inlindat i en kökshandduk.

*

Recept  och foto av Balázs Nagy från Úz-dalen i Csík-regionen i östra Transsylvanien.

Balázs Nagy är etnograf och sociolog och författare. Han har skrivit fyra böcker om Székelyföld (Szeklernas land), en region i Transsylvanien som fick namnet efter szeklerna, en ungersk folkgrupp som placerades dit av en ungersk kung för att vaka över gränsen mot öst.

Ugnen som bilderna visar är byggd av två hantverkare från Csinód. Ornamentet följer regionens tradition.