Jordnötsgryta från Gambia

Domoda, ett recept vi fått av Kebba Sonko

DOMODA (Jordnötsgryta från Gambia)
 
 
INGREDIENSER
 
1 finhackad gul lök plus ev. vitlöksklyfta
1 msk olja                                    
1 ½ l vatten
Tomatpuré
1 dl jordnötssmör (ca 100g)
1 buljongtärning
(Lamm, nötkött, kyckling eller grönsaker kan man koka med om så önskas.)
 
 
TILLAGNING
 
Fräs gul lök/vitlök i matfett i en kastrull under ca 1 minut.
Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka under omrörning ca 1 timme.
Smaka ev. av med salt, peppar och andra kryddor.
Servera med ris, yams, eller potatis.
 
 
OM RÄTTEN
 
Man äter Domoda i Gambia och stora delar av västra Afrika. Den kan lagas med fisk, kött, kyckling eller vegetariskt. Domoda ätes som huvudrätt. Namnet "Domoda" betyder "jordnötsgryta".

 
OM KEBBA

Mitt namn är Kebba Ńdenian Landing Sonko. Jag kommer från Gambia, men har bott och verkat i Sverige sedan 1977.
 
Under alla mina år i Sverige har jag arbetat för att sprida den västafrikanska kulturen bland barn och vuxna i hela Norden och Lettland. Detta har skett genom olika kulturella aktiviteter såsom undervisning i dans och trummor, kolloverksamhet samt studieresor till Västafrika. Jag har rest runt och varit ledare för workshops och uppträtt på festivaler, folkhögskolor, skolor, dagis, i kyrkor och andra platser. Vid ett flertal tillfällen har jag också medverkat i TV.
Från Stockholms Stad fick jag ett kulturstipendium 1993.
 
Sedan 1982 har jag undervisat i afrikansk dans hos Studiefrämjandet i Stockholm och har successivt utökat den verksamheten till att även omfatta undervisning i trummor för barn. I barngrupperna, från 2,5 år och uppåt, får barnen möjlighet att utveckla sin rytmkänsla, koncentrationsförmåga och kroppsuppfattning samt prova på att leka traditionella, västafrikanska lekar.
 
Om mina böcker:
1. I november 1998 utgavs min bok Sagoberättarens barn med berättelser från Gambia. Några månader senare kom även en CD-skiva med sagor berättade av Ingrid Luterkort och med musikinslag som jag själv skapade;
2. Djungelpojkens berättelser, 2003;
3. Sagor på svenska och mandinka, 2005;
4. Dikter på mina villkor, 2005.
 
Jag tänker även göra en videokassett med pedagogiska och rytmiska lekar för barn som jag har tänkt att man kan använda på dagis, skolor och på fritidsgårdar.
Jag kan nås via email:   kebba_sonko@swipnet.se
 
 
KEBBAS BERÄTTELSE
 
Domoda är en nationell maträtt i Sene-Gambia regionen. Hos oss är matlagning ett sätt att umgås och alla  behövs och hjälper till från början av matlagningen tills när det är färdigt.

När det är dags att äta ropar man på alla som bor på gården samt alla eventuella besökare. En stor kalabasskål fylld med mat ställs i mitten och alla sitter ner runt omkring den.

Min mormor som alltid kom sist, kom alltid med en sång och en dans innan hon åt.
Sången heter: N'sing ben dimila-o talindin domoda miranbaa wole ka asumaya. När hon börjar stämmer alla in i sången och är med och dansar.

Sången betyder att hon har ont i benet och att bara en stor skål med domoda kan bota värken. Lite av den traditionen har jag kvar i mig. Jag har fortfarande svårt att äta ensam, jag vill helst äta tillsammans med några eller någon.