Pakistansk kycklingcurry

Förklarat till en svensk novis i Angola. Novisen: Bodil Evertsson

Under några månader i Angola delade jag lägenhet med Mahrukh, som förfärades över mina bristande kunskaper i så basala ting som att koka ris på rätt sätt. Det tog sex veckor av idoga experiment och test innan jag fick godkänt.

Då ansåg Mahrukh att jag kunde få kvalificera till konsten att göra en curry. Mahrukh är, förutom en mycket kär vän, också en mycket tålmodig kvinna. Hon författade således ett recept som hon antog även en nybörjare kunde förstå. Dock drogs vi (hon) med problemet att det recept hon ville författa i vissa delar bestod av mått som var svåra att översätta från urdu. Resultatet blev dock alldeles utmärkt så jag presenterar här en översättning av det recept hon så kärleksfullt försökte överföra till mig som curry-novis.
”Variabler: (det är alltså dessa saker som normalt brukar kallas ingredienser men eftersom det bara är en curry är jag övertygad om att du snart komma att kunna tänka själv och inte hålla dig helt och håller till det här receptet och ändra variablerna som du tycker är bäst. Inte bara ändra kvantiteterna utan också kanske variablerna i största allmänhet. Just därför föredrar jag att kalla ingredienserna ’variabler’).

1. Kyckling, en stycken, ca 1-1,5 kg
2. Lökar, kanske tre mediumstora eller fyra...(förlåt men jag förstår inte riktigt måtten angivna i kokboken)
3. Vitlök, 10 klyftor eller däromkring
4. Ingefära, (jag tror att det står ungefär 2 cm men jag förstår inte måttangivelserna i boken)
5. Olja, så där lagom, kanske en halv kopp? Vi får välmäta nästa gång vi lagar en curry men det ska vara tillräckligt för att steka löken i och samtidigt tillräckligt för att lägga sig som ett vackert lager över curryn när den är klar.
6. Youghurt, återigen förstår jag inte riktigt hur mycket men kanske kring 2,5 dl. Om det skulle vara så att du inte har youghurt (som ju vi inte har i Angola) kan du lika gärna använda tomater. De fungerar alltid bägge som ersättare för den andra. Jag har slutat undra varför. Hursomhelst, använd fyra mediumstora tomater i så fall.
7. Salt och röd mald chili. ”Allt efter  smak”, står det i boken. Men eftersom jag egentligen aldrig förstått vad som menas med att ”allt efter  smak” använder jag en stor tesked av varje.
8. Svarta kumminfrö, en halv tesked.
9. Vita kumminfrön, en tesked
10. Korianderfrön, en halv tesked
11. Hel svartpeppar, sex korn
12. Hel kryddnejlika, sex stycken
13. Kanel, en torkad stång
14. Svarta stora hela kardemummafrukter, tre stycken
15. Små gröna hela kardemummafrukter fyra stycken (du kan självklart använda fler, jag tycker om dem för deras goda arom)
16. Kewera, en matsked säger receptet men det skulle bli för mycket så ett par droppar räcker annars kommer din curry att lukta som konstiga blommor. (Detta är också en ingrediens som kan utelämnas helt/BE)
17. Saffran, ok, det här är igen någon konstig engelsk måttenhet men vad det än är så kan det inte vara mer än toppen på en tesked. Det här är också för aromen så jag antar att du kan använda så mycket du vill. Eftersom vi inte har någon saffran i Angola behöver vi inte bekymra oss om detta just nu.
18. Mald koriander, en full tesked
19. Gurkmeja, bara lite grann, inte mer än en halv tesked eller så. Annars riskerar du att din curry ser ut att ha fått gulsot.
20. Mandlar, 10 kanske? Jag tycker att 12 låter som en bättre siffra. Har du inga mandlar kan du ersätta dem med valnötter.