Alicjas böngryta

Margareth Osju Arverud bjuder här på en brasiliansk feijoada. De gäster som hon bjuder in bör vara både matglada och modiga.

ALICJA GWADERAS FEIJOADA
Översatt: Alicjas böngryta
 
(För 10 upp till 15 personer, beroende på hur matglada de gäster är som kommer)
Bjud in några hjälpsamma vänner INNAN, så blir matlagningen onekligen roligare.
Ett tips! Läs igenom receptet flera gånger innan ni påbörjar matlagningen.
 
INGREDIENSER
 
1 kg svarta bönor (läggs i blöt över natten)
1 kg grisfötter (kan bytas mot 750 gram nötbringa eller liknande nötkött. Det är om du, dina vänner eller gästerna inte tycker om grisfötter...
½ kg jugoslavisk stark rökt korv.
2,5 hg rökt bog
1 pkt bacon
1 stor (verkligen stor) purjolök. Det går också bra med två mindre sådana!
2 stora gula lökar
6-8 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
Olja
Salt
Svartpeppar
Stark (hot, brännande stark, turkiskt) chili power
 
Tillbehör:

Ris
Pommes
10 apelsiner
Vinäger
Ättiksprit (24%)
Isbergsallad
Tomater
Lök
Pepperroni (det starkaste som finns)
 
 
TILLAGNING

1. Bönorna läggs i en stor (10 liters) gryta, täcks med vatten och får stå över natten.  Observera att det är viktigt att rensa bönorna innan blötläggningen, i och med det kan förekomma småstenar. Det är böngryta och inte stengryta du ska bjuda på, visst?

2. Grisfötterna antingen rakas eller bränns, sedan delas de i mindre bitar.

3. Nötköttet delas i tärningar. (Helst ska det finnas några ben, för smakens skull.)

4. Korven skivas i ½ cm tjocka skivor.

5. Baconen skärs i  ½ cm tjocka tärningar.

6. Fyll på med mera vatten i bönorna (så att de simmar). Låt dom koka upp, sänk värmen till hälften eller till en tredjedel. Här är det viktigt att du håller ett öga så att inte allt vatten avdunstar. Det gäller att hälla i lite vatten under hela matlagningsperioden. Så, var vaken!

7. Koka grisfötterna för sig, nötköttet för sig. När de är nästan möra, lägg dem i böngrytan. (Om det verkar för omständligt, koka grisfötterna och nötköttet ihop, det går lika bra)

8. När bönorna börjar bli mjuka (ca efter 1 timme), lägg i korven och bacon.  Rör om. Det borde ni göra någon gång då och då, och det  från början annars är det för sent nu!

9. Salta och peppra efter smak. Sedan ännu mer peppar. DÅ blir det bra.

10. I en HET stekpanna med 2 matskedar olivolja steker du snabbt som sjutton purjolöken. Därefter läggs den lagom mjukstekta purjolöken i böngrytan. Rör om.

11. Värm upp ytterligare 2 matskedar olja i samma panna, stek den gula finhackade löken tills den är mjuk så som purjolöken ovan. Det kan vara på sin plats att löken ligger färdighackad i en skål så du slipper skära lök i sista minuten. När löken är mjuk och på väg att skifta färg, lägg också den i böngrytan. Rör om!

12. Hacka vitlöksklyftorna smått, smått, utan skal förstås! Släng på (gissa vad?) en matsked het olja i ovannämnda stekpanna. De små vitlöksklyftorna kommer då att hoppa av värmeslag! Innan de hunnit hoppa ur stekpannan, häll i alltihop i böngrytan. Rör om!

13. Sist men inte minst. Värm en sista matsked olja i stekpannan och släng den rensade, sköljde och finhackade persiljan däri. Efter någon sekund, häll allt i böngrytan. Skölj stekpannan med skyn från bönorna så att hela smaken hamnar i grytan och inte i slasken.

14. Rör om.

15. Smaka på, salta till om det behövs. Kolla att köttet och bönorna är nästan helt "geggiga" dvs. riktigt mjuka, koka på minimilåga ett lite tag till.

16. Under hela den här tiden bör naturligtvis vatten hällas i böngrytan då och då, annars får du en svart skorpa som ingen vill ha. Det ska se ut som en "tjock" svart soppa när det är klart.

17. Under de senaste punkterna bör du eller en hjälpsam vän koka ris med enbart vatten, salt och olja! Riset ska vara fluffigt. Detta är inget recept på risgrynsgröt så jag menar verkligen "luftigt".

18. Någon annan hjälpsam, glad och duktig  vän får fixa en sallad bestående av huvudsakligen isbergsallad, skivade tomater och råa skivade lökringar. Vinägerdressing bör också i. Ett annat tips:  Ha lite näsdukar till hands, ifall tårarna fyller din lökskivande väns ögon.

19. Apelsiner är ett måste. Dock ej i salladen. Skalade, upplagda i ½ skivor på ett fint fat.

20. För de riktigt matglada och modiga gästerna:
• 5 st. vitlöksklyftor
• 1 stor gul lök
• 2 tomater
• ½ knippe persilja
• 5 st. pepperroni (de starkaste som du kan hitta)
 
Allt hackas i så små bitar som det går att hacka i. En vass kniv är guld värd! När allt är hackat och klart så lägger du allt i en skål. Häll i 4 matskedar ättiksprit, 4-6 matskedar vatten, 3 matskedar olivolja, 1 stor soppslev av böngrytans sky. Rör om.

Observera: Detta skall INTE läggas med i bönorna! Det ska stå i en skål vid sidan om, för de nyfikna eller våghalsiga. Detta är en typ av hot salsa...
 
Några praktiska råd!

1. "Feijoadan"; Så heter böngrytan, bör lagas samma dag som den ska ätas. Den bör helst bli klar strax innan gästerna anländer. De gäster som kommer tidigare kan hjälpa till att duka fint!

2. Det är viktigt att böngrytan inte står för länge i uppvärmningssyfte, särskilt när den lagas i mycket stora grytor. Ska den stå och "vila" några timmar eller så, är det bäst att ställa den "ute". Om det är kallt ute, förståss. Det brukar det vara på vintern i alla fall. Varför det är så viktigt? Jo, för om grytan står timme efter timme i rumstemperatur så frodas bakterierna för fullt!

3. Om du lagar ris, steker pommes, sallad och bröd kan detta recept räcka till 20 personer, förutsatt att de har ätit någon mat tidigare under dagen. Har dina gäster svultit en hel dag för att njuta av din mat, så räcker receptet till 15 personer.

4. Om några av dina vänner eller gäster tycker att det låter hemskt med vissa saker som ingår i grytan eller att det ser konstigt ut, tänk då på att även kungen äter sånt. Han är ju gift med en brasilianska!

Smaklig måltid!
 
 
OM ALICJA GWADERA
 
Alicja var brasilianska och även min bästa vän och min dotters gudmor. Hon älskade fester och mest av allt älskade hon att laga mat tillsammans med vänner. Feijoadan var en av hennes älsklingsrätter.
Receptet här  skissade vi tillsammans för många år sedan inför en studentfest. Dessa rader är hennes egna ord och jag vill inte förändra sättet hon gick till väga när hon lagade till rätten.
Hon var liten och smal och levde upp när hon stod där i köket och rörde om den stora böngrytan.
Hon dog i cancer för två år sedan, blott 49 år gammal. Jag bestämde mig för att publicera detta recept som en varm hyllning till en saknad vän.
 
Margareth Osju Arverud