The Field |cs_title| is not indexed - Baiyin Ji - Kyckling med ingefärssås

YUKIKO DUKE som tidigare har skrivit "Mikaku - den japanska kokboken" (i samarbete med sin mor), har kommit ut med en ny kokbok: "Fem asiatiska kök". Ett av bokens recept kan man läsa här:

Baiyin Ji - kokt kyckling med ingefärssås
Kinesisk maträtt
 
INGREDIENSER
 
1 hel kyckling
2 liter vatten
3 msk salt
 
Ingredienser till majssoppan

5 msk potatismjöl
+ 1 dl vatten
2 ägg
1 ½ dl konserverade majskorn
 
Ingredienser till ingefärssåsen

4 cm ingefära
4 cm purjolök
1 dl rapsolja eller annan olja med neutral smak
1-2 tsk salt
 
 
TILLAGNING

1. Skölj kycklingen noga. Placera den i en stor kastrull och häll på kallt vatten. Tillsätt 3 msk salt. Låt vattnet koka upp och koka i 5 minuter. Vänd på kycklingen och koka i ytterligare 5 minuter. Slå av plattan och låt kycklingen stå på eftervärme med lock på i 30 minuter. Skopa av fettet på buljongytan med en sked.

2. Gör i ordning dippsåsen. Skala och finhacka ingefäran och purjolöken. Lägg hacket i en tjockbottnad kastrull tillsammans med olja och salt. Låt koka 1-2 minuter under omrörning.

3. Ta upp kycklingen ur buljongen och koka upp buljongen igen. Sänk värmen och rör försiktigt ner potatismjölet utrört i kallt vatten. Vispa äggen lätt. Ta av soppan från plattan, häll ner de lättvispade
äggen i soppan och rör försiktigt medsols några varv. Tillsätt majsen och soppan är klar för servering.

4. Stycka den kokta kycklingen. Lägg den på en skärbräda, ta loss vingarna och låren, skär loss brösten. Skär sedan brösten i skivor och lägg upp alla bitar på ett serveringsfat (de största bitarna underst). Lägg på såsen och servera med ris.
 
Maträtten är lagad av syskonen Cheung, recept: Yukiko Duke.
 
 
OM YUKIKO DUKE
 
Yukiko Duke arbetar som journalist i Stockholm med inriktning på asiatisk kultur och samhällsliv. Tillsammanans med sin mor, Eiko Duke har hon översatt flera böcker: Kenzaburo Oe: M/T och berättelsen om skogens under; Oe: Det visa regnträdet; Miri Yu: Fullt hus; Haruki Murakami: Elefanten som gick upp i rök; Kafka på stranden; Norwegian Wood. Tillsammans har de skrivit Mikaku - den japanska kokboken.
 
 
OM BOKEN "FEM ASIATISKA KÖK"
 
Boken Fem asiatiska kök som kom ut i dagarna och som är utgiven av bokförlaget Natur och Kultur verkar vara en fortsättning av Mikaku. Boken presenterar matrecept som fem sverigebosatta familjer lagar. Vi får bekanta oss med det kinesiska, koreanska, japanska, vietnamesiska och thailändska köket. Det är Familjen Duke som presenterar det japanska köket. En av bokens stora meriter är att till varje rätt används råvaror som går att köpa i Sverige. Man får tom en lista med inköpsställen där man kan handla desa varor.
 
 
"Receptsamlare": Tamás Gergely