The Field |cs_title| is not indexed - Ajiaco Bogotano, kyckling från Colombia

ALEXANDRA PUCCINI guidar oss i en annan Colombia än vad vi är vana vid...

AJIACO BOGOTANO
(Ajiaco från Bogotá)
 
Här har du ingredienserna till den colombianska paradrätten ”ajiaco”. Recepten kan variera lite beroende på kocken och familjetraditionen, men det blir alltid en trevlig colombiansk måltid.
 
(10-12 personer)
 
3 kycklingar
2 kilo potatis*
1 stor purjolök
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
3 buljongtärningar (kyckling)
20 dl vatten
3 majsburkar
1 knippe ”guascas” (latinamerikansk krydda)
4 dl grädde
50 g matfett
1 tsk kapris
4 avokado
salt och peppar
 
*I Colombia använder man tre olika sorters potatis:
1 kg ”papa criolla”, små gula colombianska potatisar
½ kg ”papa sabanera”, vanlig potatis
½ kg ”papa pastusa”, sötpotatisar
men det går även bra att enbart använda vanlig potatis
 
 
TILLAGNING

Skala och hacka löken. Skölj och skiva purjolöken. Skrapa potatisarna och skär dem i små skivor eller tärningar. Fräs löken i fettet i en gryta. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna och koka upp. Lägg i potatisarna och låt dem koka under lock tills de blir mjuka, ca. 8-10 min.

Skär kycklingköttet i strimlor och lägg det och kryddorna i soppan. Häll i grädden och smaka av med lite salt och vitpeppar. Låt allt koka ytterligare ca.10 min. Till sist, lägg i burkmajsen och låt den koka upp ca.5 minuter. Servera tillsammans med avocadohalvorna. Trevlig måltid!
 
 
OM ALEXANDRA
 
 
 
 
 
Jag heter Alexandra Elf Puccini och är född i Barranquilla, Colombia. För 22 år sedan flyttade jag till Italien och sedan till Spanien, men jag bor numera i Sverige, med min svenska man och våra fyra barn.
I Sverige har jag studerat företagsekonomi och är också utbildad kock. Jag driver ett litet företag vid namn ”Salsa tropical” och sitter även som ordförande i den svensk-colombianska vänskapsföreningen ”Macondo”.
 
 
 
 
 
 
NÅGRA RADER OM COLOMBIA
 
Colombia har det mesta:
-En mycket sevärd huvudstad, Bogotá.
-Pittoreska och koloniala byar i de kaffeproducerande distrikten.
-En egen Galápagos-ö, Isla Gorgona, i Stilla Havet, där man kan se valar och sköldpaddor.
 

-Underbara skogar, klippor, mangroveträsk, gömda vattenfall och laguner med ett fantastiskt fågelliv, i Parque Tayrona.
-Leticia, i Amazonfloden, där man kan se rosa delfiner och ett unikt växt- och djurliv.
-Korallöarna i Karibien, San Andrés och Providencia.
 
 
 
 
-Och inte minst: världsarvsstaden Cartagena de Indias. Staden är ett levande museum av gammal kolonial och republikansk arkitektur. De pittoreska gatorna, den unika karibiska atmosfären av rytm och färger samt de fantastiska stränderna gör Cartagena de Indias till Karibiens pärla. Här hittar du den koloniala charmen, gamla stadsmurar, fasader av skiftande färger, majestätiska och sprudlande gröna balkonger och blomsterfyllda innegårdar.
 
 

Colombias karibiska kust är gudomligt vacker, med vita sandstränder, kristallklart vatten och ett underbart växt- och djurliv. Korallöarnas skönhet och städernas koloniala charm slår det mesta jag har sett i Latinamerika.
 
 
 
Paradisöar i västra Karibien: I San Andrés och Providencia kan du njuta av vita mjöliga stränder, kristallklart vatten och en underbar tropisk natur. Samtidigt finns här en historia och legender om pirater och gamla kolonialmakter som har lämnat sina spår.
 
 
 
År 2000 erkändes öarna av UNESCO som en biosfär av globalt intresse, under namnet ”Seaflower”.
 
 
 
 
I Providencia finns världens tredje största korallrev, bara Australien och Belize har större. San Andrés och Providencia är mycket billigare en övriga Västindienöar som till ex Aruba eller Martinique, eftersom valutan är den colombianska peson. Prisnivån blir dessutom extra låg på grund av att de är skattefria öar.
 
 
 
 

Colombia är ett enormt vackert land och smultronställen som San Andrés och Providencia är mycket värda ett besök!
 
 
 
Bilderna är tagna av Alexandra Puccini